Eerste Soupape in Knokke

samedi 2 septembre 2023

Monique en Serge hebben de eerste soupape van dit Rotary jaar voorbereid. Samen met de hulp van Patrick stelden ze een route samen van aanvankelijk 29.5 km. Om 13u30 stipt  en 2 academische kwartiertjes later vertrok de groep van 26 rotariërs met de nieuwe ‘Rotary Gent pet’ aan het casino van Knokke. 

De kolonne fietste via de Graaf Leon Lippensdreef naar het Zwin waar ze de dijk opreden richting kanaalweg. Eens Cadzand in zicht werd halt gehouden aan een houten ponton die in de zwinbedding gebouwd was. De ideale plaats om van het mooie zwin te genieten met een ijsthee en een bladerdeegflapje.

Via Cadzand-bad en de Vierhonderdpolderdijk werd in Cadzand-dorp de Zwinstraat gevolgd naar Retranchement. Een leuk dorp om een verfrissende pint te drinken bij alias ‘Red Lips’. Via de Kanaalweg kon er teruggefietst worden naar Knokke.

 

Voor de niet-fietsers had Marc een zeer mooi cultureel programma samengesteld . Om 14u00 werd afgesproken aan de Stichting Jenny en Luc Peire. Dit jaar viert de Stichting Jenny & Luc Peire de twintigste verjaardag van haar architecturale locatie in de De Judestraat te Knokke. Als bestuurder van de Stichting verzorgde Marc een rondleiding in deze “verborgen parel” van de badplaats met zomerexpositie “Zelden getoond” met werk van Peire en tijdsgenoten. In de tuin ook werk van de jonge kunstenaar Jonas Vansteenkiste (°1984). Dit was niet enkel een  kennismaking met het oeuvre van een kunstenaar maar ook met een bijzondere locatie met exporuimte, atelier en tuin, de studio uit de jaren ’60 en de tuinkamer met het uniek ‘Environnement’, een verrassende installatie van Peire.

Daarna was ereen stadswandeling langs het monument op het Frans Desmidtplein uit 1922, één van de eerste projecten van architect Léon Stynen (ontwerper van het Kursaal in 1930) waarin de invloed van De Stijl aanwijsbaar is, gevolgd door een bezoek aan de Woning De Beir “Het Zwarte Huis” van architect Huib Hoste uit 1924, een meesterwerk van de modernistische architectuur uit de jaren ’20 in België. 

Om 18u00 konden de niet-fietsers en de fietsers samen genieten van een lekker etentje op het terras van L'Amazonial.


Images supplémentaires