Acties om jeugd veiliger te laten opgroeien

Mittwoch, 25. Januar 2023

Bart Lelie

18 Maldegemse partners bundelen de krachten en gaan samenwerken rond alcohol- en drugpreventie

MALDEGEM — Eind juni ondertekenden het gemeentebestuur en 17 andere Maldegemse actoren een nieuwe engagementsverklaring om samen te werken rond preventie op het vlak van o.a. drugs, alcohol, gokken, gamen, internet en verkeersveiligheid.

Het vorige preventiecharter tussen het gemeentebestuur, de Maldegemse scholen, de politie en het jeugdhuis dateert van 2015 en liep tot 2020.

Ondertussen werd in 2019 het gemeentelijk Drugpunt Maldegem opgericht, dat zich toespitst op drugsensibilisering en begeleiding bij een beginnend drugprobleem. “Met het nieuwe charter engageren nog meer Maldegemse actoren zich om de krachten te bundelen”, klinkt het bij het gemeentebestuur. “Tijdens een lokaal preventieoverleg zullen alle partijen halfjaarlijks samenkomen om kennis en expertise uit te wisselen en een coherente en gemeenschappelijke aanpak uit te werken rond alcoholpreventie, drugpreventie, game- en gokverslaving, pesten, alcohol en veiligheid in het verkeer.

Daarnaast engageert elke deelnemende partnerorganisatie zich om een drug- en alcoholbeleid in te voeren. Op die manier kunnen ze ook financiële steun verkrijgen bij de organisatie van een actie of project.

Zowel Rotaryclub Maldegem als de gemeente investeren elk eenmalig 5.000 euro om gedurende 3 jaar deze projecten te steunen.” (Michel Wijne)

Het volledige charter is te raadplegen op www.maldegem.be/charter-preventie Het gemeentebestuur, politie Maldegem, Drugpunt Maldegem, Rotaryclub Maldegem vzw, Rotary Action Group for Addiction Prevention vzw, de jeugddienst en jeugdopbouwwerker, optredend als vertegenwoordiger van de jeugdbewegingen, de sportcoördinator, optredend als vertegenwoordiger van de sportorganisaties, het Huis van het kind Maldegem, optredend als vertegenwoordiger van ouders en ouderverenigingen, vzw De Redekiel en alle Maldegemse lagere en middelbare scholen ondertekenden het charter. (foto: © MW)

Dode hoek actie

Leerlingen leren bij over de gevaren van de dode hoek

MALDEGEM — Samen met de politie organiseerde Rotary een driedaagse rond verkeersveiligheid. Tal van leerlingen van het basisonderwijs volgden bij de lokale politie een algemene voorstelling over veiligheid. Daarna nam elke leerling deel aan een praktische test, waarbij de focus lag op de gevaren van de dode hoek. “We plaatsten hiervoor een vrachtwagen op de parking van sporthal Meos”, zegt Oswald De Brabander van Rotary Maldegem. “Zo konden leerlingen aan den lijve ondervinden wanneer ze zich in de gevarenzone bevinden.” Ook combiklas 4-5-6 van VBS De Parel was van de partij. “Het werd een leuke en superleerrijke namiddag”, klonk het enthousiast. (Michel Wijne / foto: © MW)