Hoe hulp verzenden naar Oekraïne?

jeudi 23 juin 2022

De humanitaire hulp aan de getroffen bevolking blijft cruciaal, ook al is de oorlog niet langer het middelpunt van elke nieuwsuitzending.

Met een focus op de effectief getroffen gebieden en de reële noden - die ons gecommuniceerd worden door onze contacten met het Ukranian Rotary Crisis Centre (URCC) - is de BeLux actie opgestart voor het aanleveren van specifieke medische kits voor de behandeling van oorlogsverwondingen, die rechtstreeks ingezet worden aan de frontlinie (bv. in veldhospitalen in dorpen en steden die onder vuur liggen).

Overhandiging van goederen en documenten in de hub in Brussel.

Maar sommige clubs hebben ook eigen initiatieven en eigen accenten of een lokaal aanbod van hulpgoederen die richting Ukraine moeten gestuurd worden.

Via allerhande contacten die opgebouwd zijn en een uitgeschreven procedure, kunnen we in volledige transparantie, zonder kost en met opvolging, goederen laten versturen vanuit Brussel naar een aantal bestemmingen in Ukraine.

Deze transporten worden door onze eigen "Disaster Relief & Crisis Management" afgestemd met het Rotary crisiscentrum in Ukraine, zodat de goederen kunnen opgehaald worden bij aankomst, opgeslagen worden in eigen magazijnen of vervoerd worden door Rotariërs uit de streek. 

Alle Rotary Clubs van alle districten kunnen van dit mechanisme gebruik maken.

De contactpersoon is: 

Luc ROMBOUT
Head of DRCM

M + 32 477 67 63 22   -   E  luc.rombout.rotary@camail.be

Hij heeft onder andere een aantal sjabonen van documenten gemaakt, die in ms-word kunnen ingevuld worden en die noodzakelijk zijn om het vervoer te organiseren.

Het gaat hier om:

  • - Certificate of Donation
  • - Pro forma Invoice
  • - Packing List

Wie hulpgoederen wil versturen via Rotary kan rechtstreeks contact opnemen met Luc en ontvangt dan een woordje uitleg over de stappen en de in te vullen digitale documenten.