Imagine Rotary

jeudi 20 janvier 2022

Ryan Hyland

Internationaal Jaarthema 2022-23

De President-Elect van Rotary International, Jennifer Jones, wil dat de leden zich een beeld vormen van de  die zij kunnen doorvoeren om de wereld te transformeren.

Jones, lid van de Rotary Club van Windsor-Roseland, Ontario, Canada, onthulde het presidentiële thema voor 2022-23, "Imagine Rotary", terwijl ze mensen aanspoorde om groot te dromen en hun connecties en de kracht van Rotary te gebruiken om die dromen in realiteit om te zetten. 

"Stelt u zich eens voor, een wereld die het beste van ons verdient", zei Jones op 20 januari tegen de aankomende districtgouverneurs, "waar we elke dag opstaan in de wetenschap dat we een verschil kunnen maken."

Jones, die op 1 juli geschiedenis zal schrijven door de eerste vrouwelijke president van Rotary te worden, hield een live online toespraak voorafgaand aan Rotary's jaarlijkse trainingsevenement voor districtsgouverneurs uit de hele wereld, de International Assembly.
De bijeenkomst werd verschoven vanwege de COVID-19 pandemie en zal nu van 7 tot 14 februari worden gehouden.

Jones vertelde de nieuwe gouverneurs over een kans die ze greep toen een lid om hulp vroeg om een jonge vredesactivist uit Afghanistan te halen tijdens de terugtrekking van Amerikaanse troepen vorig jaar. Ze wist eerst niet goed hoe ze kon helpen, maar vertrouwde op "de magie van Rotary" en nam contact op met een voormalige Rotary Peace Fellow die ze een paar jaar eerder had ontmoet.
Minder dan 24 uur later stond de activiste op een evacuatielijst, en al snel was ze op weg naar Europa.

Betrekken van leden door zinvolle verantwoordelijkheid: Om leden beter te betrekken, moet Rotary zich "aanpassen en herscholen", zei Jones, waarbij ze haar woonplaats als voorbeeld gebruikte. Windsor was ooit het centrum van de auto-industrie in Canada. Maar nadat door fabriekssluitingen duizenden mensen zonder werk kwamen te zitten, moest de stad zich opnieuw aanpassen, op dezelfde manier als een autofabriek dat zou doen, zich voorbereiden op nieuwe onderdelen of een nieuw model.
Nu, aldus Jones, is Windsor toonaangevend in de agribusiness en de medische en lucht- en ruimtevaarttechnologie.

Voor Rotary moet "het vinden van het juiste 'onderdeel' om elk lid te engageren onze kerntaak zijn," zei Jones. "Het komt neer op het comfort en de zorg voor onze leden."

Leden engageren is cruciaal om leden te behouden, zei ze, eraan toevoegend dat we leden moeten vragen wat ze van Rotary willen krijgen en hen zinvolle verantwoordelijkheden moeten geven. "Het is ons aanbod van hands-on service, persoonlijke groei, leiderschapsontwikkeling en levenslange vriendschappen dat doelgerichtheid en passie creëert," zei Jones.

Stel je voor, een wereld die het beste van ons verdient en waar we elke dag opstaan in de wetenschap dat we een verschil kunnen maken. Verandering omarmen betekent ook nieuwe clubmodellen omarmen, zei Jones, toen ze de aankomende gouverneurs vroeg om tijdens hun termijn ten minste twee nieuwe innovatieve of cause-based clubs op te richten. "Laten we ervoor zorgen dat we onze leden erbij betrekken, zodat ze van hun clubs en hun Rotary-ervaring houden", voegde ze eraan toe.

Jones kondigde ook de benoeming aan van een Rotaract lid als Rotary public image coördinator en zei dat ze Rotaracters in verschillende commissies heeft opgenomen en enkele Rotaracters zal aanstellen als president's representatives.

"Het leiderschap in onze geweldige organisatie is ons toevertrouwd," zei Jones. "Nu is het aan ons om moedig en opzettelijk te zijn in onze acties, en anderen ons te laten helpen leiden."

Jones merkte op dat Rotary nog maar weinig tijd heeft om het doel van de RI Board of Directors te bereiken, namelijk dat in 2023 30% van de leden van Rotary vrouwen zijn. Rotary heeft dit in meer dan 110 landen bereikt, zei ze, maar heeft nog een lange weg te gaan. Ze wees erop dat Rotaract al 50% vrouwelijke leden heeft.

Om Rotary meer bekendheid te geven, is Jones van plan een global impact tour te houden waarbij onder meer met leiders zal worden gesproken over samenwerking om de meest urgente uitdagingen van de wereld aan te pakken. "Rotary opent deze deuren en we moeten onze connecties benutten, om deze relaties te verdiepen en nieuwe partnerschappen te creëren," zei Jones. "En het mooiste is dat dit op elk niveau van leiderschap kan gebeuren."

Jones sloot haar toespraak af door te zeggen dat, hoewel we allemaal dromen hebben, de uitvoering ervan een keuze is die we maken. Wanneer een organisatie als Rotary droomt over grote dingen zoals het beëindigen van polio en het creëren van vrede, zei ze, dan wordt het onze verantwoordelijkheid om ze waar te maken. "Je verbeeldt je niet gisteren," zei Jones, "maar morgen."