Rotary Zottegem boomt !

mardi 18 janvier 2022

Boomplantactie Rotary Club Zottegem 2022

Waarom?

Rotary International heeft in 2021 een 7de item toegevoegd aan haar wereldwijde focusdomeinen, nl. Leefmilieu. Bovendien is de opwarming van de aarde en de daarmee gepaard gaande klimaatsverandering een hot item. Op de laatste mileutop van de Verenigde Naties in Glasgow was er dan ook een beslissing die bijzonder in het oog sprong: “voor 2023 moet er een einde komen aan de ontbossing”.

De actie rust dan ook op 3 peilers:

  • we spelen in op het 7de focuspunt van R.I. nl. het Milieu
  • we geven Zottegem een stukje extra groen en sensibiliseren de lokale bevolking daarmee omtrent de klimaatopwarming
  • de opbrengst van de verkoop van de bomen wordt opnieuw besteed aan lokale goede doelen

--> Zo heeft deze actie 3 maal effect.

Hoe?

Rotary Club Zottegem wil aan dit zeer belangrijk topic zijn bijdrage leveren door  in Zottegem een bos aan te planten

Huidig voorzitter Peter Van Audenhove stelt voor 20 jaar een terrein ter beschikking van Rotary Zottegem in St. Goriks Oudenhove. De firma Arte Verde stelt 2020 bomen gratis ter beschikking van de actie. De 2020 verwijst een beetje naar de actie Hulp2020 waar de idee voor de aanplanting van het bos is gerezen. Toch willen we het bij de uitvoering loskoppelen van Hulp2020 omdat we niet willen verwijzen naar de Corona-periode

Wat?

Onder de slogan “Rotary Zottegem Boomt” wordt een integrale actie op poten gezet.

Met de steun van de lokale media zoals Radio MFM, Nuus.be, Nieuwsblad regionaal, Radio 2 Oost-Vlaanderen en Zottegem, je moet het zien om te geloven wordt de actie zo breed mogelijk bekend gemaakt.

De verkoop van de bomen zal in 3 richtingen gaan:

  • aan particulieren via een online platform
  • aan sponsors/bedrijven via pakketten
  • aan de clubleden zouden we een familiepakket onder de noemer “stamboom van de familie” aanbieden è te bespreken

Een idee is ook om een boom cadeau te doen aan iemand: “door iemand een boom cadeau te geven, geef je ook een cadeau aan onze kostbare planeet, is er iets beter dan dat”

In het weekend van 26 en 27 maart organiseert de club 2 plantdagen. Op een georganiseerde manier zullen de juiste boomsoorten op de juiste plaats worden geplant. Wie een boom heeft gekocht zal de kans krijgen om die zelf te planten. Bovendien zal iedereen die een boom heeft gekocht vermeld worden op een groot bord aan de ingang van het bos.

Bedoeling is om na de aanplanting van het bos het terrein op een gepaste manier open te stellen voor het publiek via de verschillende wandelpaden die er langs lopen.

Wil je zelf je steentje bijdragen aan de strijd tegen klimaatverandering en/of iemand gelukkig maken met een persoonlijke boom, kan dit al vanaf €20 per boom via  http://bos.rotaryzottegem.be  

  • De flyer kan je hier downloaden
  • Een voorbeeldbrief om bedrijven uit nodigen om deel te nemen aan ons project, klik hier
  • Bekijk hier het promo filmpje