Nieuwsbrief
Rotary Club
RC Gent

RC Gent - Maandbrief 4 - oktober 2022

30 september 2022

Beste vrienden en vriendinnen,

Op 12 september opende onze nieuwe protocolchef Sylvie de eerste officiële vergadering van ons 96e clubjaar.  Steven Mestdagh, voorzitter RC Gent Portus-Ganda, en lid van de commissie Wijnse Feesten, kwam ons aansporen om zoveel mogelijk vrienden uit te nodigen op dit event van 8 en 9 oktober ten voordele van Voedselondersteuning Gent. Didier, als voorzitter van de commissie ledenwerving, gaf ons enkele tips om een aantal 'jongerenclusters' te vormen om zo de verjonging van onze club te verzekeren. De hoofdbrok van de vergadering kwam van Serge en Madjid die ons een nieuw fundraisingproject voorstelden 'Art Route Rotary club Gent' dat volledig kadert in het jaarthema van RI : 'Imagine'. Meer info hierover volgt later nog wel!  

Op 17 september waren zes leden van onze club aanwezig op de ‘Rotary Day’ georganiseerd door het District in de Odissee Hogeschool in Gent. Koen volgde de Pre-Pets opleiding, Monique de certificatie Jeugd, Jacques de certificatie Foundation en Stephan, Sylvie en Pierre volgden diverse aangeboden workshops rond ledenbeheer, communicatie, Polaris, beter presenteren… 

Op 20 september ging de Raad van bestuur van VOG door in de lokalen van de KRAS-dienst 'Open Plaats' (https://www.openplaats.be/nl) waar we werden ontvangen door de directeur Tine Van Rumst. We mochten er eveneens twee nieuwe kandidaat-bestuurders verwelkomen: Florence Waedemon van Rotaract Gent Prinsenhof en Sien Vleeschouwers van vzw Ateljee. 

Op 24 september ging Monique, als voorzitter van onze commissie Jeugd, naar Zaventem om Danielle Pais (foto 1) op te halen en naar Gent te brengen waar ze twee dagen bij Didier en Fabienne mocht verblijven en waar onze voorzitter haar op maandag 26 september kwam ophalen. 

Op 26 september, tijdens de tweede SV van ons 96e Rotaryjaar, voor een bijna voltallige club, talrijke partners en gasten waaronder onze assistent-gouverneur D2130 Rita Galle,  gaf Sylvie Dubrulle, onze nieuwe clubmeester 22-23, haar mooi geïllustreerde maidenspeech, mochten we Danielle Pais –  beursstudente uit Arizona – verwelkomen en ontving Nele haar officieel PHF-diploma uit handen van onze voorzitter! Opnieuw een leuke, gezellige, interessante en dus geslaagde avond!  

Op 28 september vergaderde het klein comité ten huize Stephan, kwamen – op initiatief van onze first lady Anne - de partners van de comitéleden samen in ’t Keukentje en vergaderden de voorzitters van de Gentse clubs bij AG Rita Galle. (Gelet op de comité vergadering was onze club hierop verontschuldigd).

 Divers nieuws van onze leden

-       Op 9 september brachten Marc en Marlène een bezoek aan Daniel Barbazza, de dynamische voorzitter van de commissie internationaal van RC Treviso, in zijn bedrijf van bloemen en bonsai. De corona periode was zwaar voor het familiebedrijf met veertig personeelsleden. Nu wordt hij geconfronteerd met de hoge kosten om de serres te verwarmen. Wij wensten hem veel sterkte om deze moeilijke periode door te komen (zie foto 4) 

-       Op 13 september verscheen in DS een interessant standpunt, maar ook met een hulpkreet, van onze vriend Henri in het artikel ‘Hoge energieprijs voedt conflict tussen carrosseriebedrijven en verzekeraars’ (zie foto 3)

-       Half  september vertrok Nele met Artsen zonder vakantie voor twee weken naar Burundi waar ze in Bujumbura diverse opleidingen verzorgde.

-       Op zondag 18 september overleed ons erelid Henri Vander Eecken. Hij zou op 3 oktober 102 jaar geworden zijn. De begrafenisplechtigheid heeft, naar de wens van de overledene, plaatsgevonden in intieme familiale kring. 

-       We vernamen eveneens het overlijden, op 21 september, van Mevrouw Jacqueline Dutry, weduwe van Jacques Vyncke (clubvoorzitter 1989-90).

-       Op 25 september, ter gelegenheid van de heropening van het KMSKA bracht het Vlaams Radiokoor een programma met daarin een compositie van James Ensor “ Marche des Rotariens Ostendais”. Het KMSKA bezit de grootste collectie van de kunstenaar James Ensor, Oostendenaar en lid van de oudste Rotaryclubs in België. Ook de maatschappelijke inzet van Ensor mag men niet onderschatten. Dank zij zijn verzet tegen het dempen van de dokken heeft hij bijgedragen om Oostende te behoeden voor het verwijderen van het water waar nu de Mercator een rustplaats heeft gevonden. (Zie foto 2 - Met dank aan Marc voor deze info)

-       In het weekend van 23-25 september namen Lut en Marc (zie foto 5) deel aan het eerste Treffen van het IFMR (International Fellowship of Motorcycling Rotarians)  in Bocholt (D). Op het programma: op vrijdag een tour in Duitsland rijden en op zaterdag door de wonderschone Nederlandse Achterhoek. Een unieke gelegenheid om dit prachtig stukje grensgebied te verkennen en kennis te maken met de duitse vrienden van de IFMR. Een wist je datje :  van 2007 tot 2009 was Lut voorzitster van de Belgische afdeling van deze IFMR !

-       Onze vriend Dominique is veertien dagen geleden op pelgrimstocht vertrokken naar Compostella….we zullen hem nog enkele weken moeten missen!

 

Agenda oktober

-       Zaterdag 8 en zondag 9 oktober : WIJNSE FEESTEN ten voordele van VOG (Voedselondersteuning Gent) in garage  CIAC in Ledeberg. Alle info op www.wijnse-feesten.be Wie niet kan aanwezig zijn kan ook online bestellen via de website ‘WINKEL’ en wie er kan zijn brengt minstens vijf vrienden mee!!

-       maandag 10 oktober : SV – Maidenspeech van onze vriend Guy Lybaert (en dit de dag na de Wijnse Feesten, il faut le faire!!)  : Inschrijven via : https://gent.rotary2130.org/nl/agenda/show/49227 

-       donderdag 20 oktober : Raad van bestuur VOG in het Balenmagazijn

-       maandag 24 oktober: SV met partners (!!) bezoek van onze Districtsgouverneur Claude Hamilius, die zeer verheugd zou zijn ook onze partners te mogen begroeten. Inschrijven via : https://gent.rotary2130.org/nl/agenda/show/47848 

Aline en Damien van ‘Sea the plastic’ zullen op 9 oktober terug in België aankomen en nodigden ons uit om hen die dag te komen verwelkomen in de haven van Nieuwpoort . Wij zullen er spijtig genoeg niet kunnen bij zijn gelet op de Wijnse Feesten, maar wij zullen Aline en Damien zeker volgend jaar uitnodigen in de club!!  Via onze vrienden van RC Nieuwpoort-Westhoek heten we hen van harte welkom!

Onze nieuwe clubdirectory 2022-23 kan ook gedownload worden vanop onze website :  https://gent.rotary2130.org/nl/documents/folder/show/599 

De verslagen met foto’s van alle vergaderingen zijn steeds terug te vinden op onze website onder Clubleven/fotogalerijen: https://gent.rotary2130.org/nl/content/photo-gallery 

Op de website van 'Rotary in Gent' kunnen jullie ook de reeds gekende programmatie zien van de andere Gentse Rotary- en Rotaractclubs: http://www.rotaryingent.be/agenda/ 

Op de vernieuwde website van het District kunnen jullie ook de reeds ingeplande vergaderingen van ALLE clubs van D2130  terugvinden: https://rotary2130.org/nl/agenda/other-clubs?criteria%5BendsAt%5D=latest

Verjaardagskalender oktober

02  Philippe Carchonph.carchon@skynet.be

13  Marc Dubois marc.dubois@telenet.be

16  Monique Mussche (echtgenote Denis Clement) moni.mussche@gmail.com


Jacques Eichperger

Communication Officer RC Gent

2024 © RC Gent - Alle rechten voorbehouden