SV - Challenge-meeting met Dominique Delbeke

Monday, January 9, 2023

Bij het begin van de vergadering (met een bijna voltallige ledenopkomst) ontving onze voorzitter uit handen van Danielle Païs, beursstudente, de fanion (in leder) van de Rotary club van Scottsdale (Arizona) die haar gesteund heeft voor deze beurs. Pitou en Stephan namen kort het woord om ons nog eens wakker te schudden voor de verkoop van kaarten voor het aperitiefconcert van zondag 29 januari en wie nog sponsors kan vinden is meer dan welkom!! En vriend Marc stelde zijn nieuwe publicatie voor: ‘Riverside Tower Antwerpen ‘ , een prachtig boek over de iconische woontoren ontworpen door de architecten Stynen & De Meyer.

En dan was het de beurt aan vriend Dominique die ons met zijn gekend enthousiasme alles vertelde over zijn ‘pelgrimstocht’ van St.Jean-Pied de Port naar Compostela . Vertrokken op 20 september kwam hij na een tocht van een dertigtal dagen en 775km aan in Compostela op 22 oktober. Maar hij wou zijn tocht nog een beetje verlengen en deed er nog 98 km bij tot in Finisterra. 

Met een mooie PPT-presentatie (zie bijlage later) kwamen we alles te weten over deze ‘camino frances’ , één van de talrijke pelgrimsroutes naar Compostela. Wat is pelgrimeren? Waarom doe je dat? Wie zijn die pelgrims? Van waar komen ze? Hoe talrijk zijn ze? Hoe kan je je best voorbereiden? Met enkele leuke anecdotes wist Dominique ons ook duidelijk te maken dat dergelijke tocht niet evident is en vol verrasssingen kan zitten: slapen in een kamer met 50 andere pelgrims, alleen stappen door de meseta’s, je vergissen van slaapplaats en op je stappen moeten terugkeren, de wensen van ‘Buen camino’ krijgen van een kloosterzuster in een kapelletje, zelf zijn kleren moeten wassen … !!

Dominique bevestigde ons  (én Michèle!!) dat hij, na deze tocht, rustiger is geworden, veel sociale contacten heeft gehad die tot vriendschappen hebben geleid en … dat hij nu eindelijk weet hoe je de was moet doen en op hoeveel graden!!

Dominique had van deze voordracht een ‘Challenge’ gemaakt ten voordele van VOG. Hij stortte 775 € (1€ per afgelegde kilometer) aan het Fonds ‘Vrienden van VOG’ en daagde de club en de clubleden uit om ook hun bijdrage te leveren. De club stortte dus ook 775 € en de clubleden hebben in totaal meer dan 3000 € gestort!! Totaal resultaat van deze actie bedraagt tot op heden 4620 € die gestort werden op de rekening van het ‘Fonds vrienden van VOG’ bij de Koning Boudewijn Stichting. Onze voorzitter Pierre dankte dan ook Dominique en alle leden voor hun gulle bijdragen !

We waren ook zeer verheugd onze past-voorzitter Sylvie De Craemer en haar echtgenoot Alain (broer van Dominique) en enkele van hun vrienden te mogen terugzien tijdens deze heel sociale, boeiende en culinair hoogstaande avond (met dank aan James en zijn team!!).


Additional images