Patrick DERYCKER

Tuesday, January 17, 2023

We hebben met afgrijzen het weerzinwekkende nieuws vernomen dat onze trouwe en geliefde vriend Patrick door een smartelijk auto-ongeluk om het leven is gekomen. Alle onmiddellijke reacties beginnen met “on”: ONwezenlijk - ONmogelijk – ONjuist – ONrechtvaardig – ONterecht - ONeerlijk - … allemaal termen die niet in het rijtje van normale nieuwjaarswensen passen, integendeel.

 Patrick was architect en deed stage bij architect Fritz Schaffrath bij wie hij nog een paar jaar bleef werken. Daarna maakte hij deel uit van de Gebouwendienst van Universiteit Gent, waar hij heel wat nieuwbouw en restauraties begeleidde. Intussen was Patrick één der actiefste voortrekkers van de beroepsverenigingen Architectenunie en de Beroepsvereniging voor Architecten. Hij was lid van de Orde Van Architecten, Oost-Vlaanderen en door de Koning benoemd lid van de Nationale Raad van Architecten.

Patrick ging het team versterken van de Dienst Architectuur van de stad Gent, daarna, na afschaffing, de Dienst Monumentenzorg en Architectuur, waar zijn aangeboren organisatietalent ondermeer de tweejaarlijkse ‘Dag van de Architectuur’ in goede banen leidde, met duizenden deelnemers als gevolg. En zo werkte hij mee om van Gent een historische, maar tevens hyper actuele stad te maken. Dit werd nog meer in de verf gezet bij de Gentse stadsbouwmeester, waar hij zijn werklust, rijke ervaring en brede netwerk kon aanbieden.

Maar inmiddels had hij ook zijn eigen bedrijf, gespecialiseerd in het schatten van onroerende goederen, opgericht. “Smallplus” heeft hij het genoemd. En hij werkte, zoals we hem kennen, keihard voor zijn heel succesrijk eenmansbedrijf. De naamgeving “Smallplus” krijgt hierdoor een bijna symbolische betekenis: met de nadruk op “PLUS” omwille van de onschatbare meerwaarde, het magnifieke cadeau dat hij aan ieders leven, zijn familie en zijn ontelbare vrienden heeft geboden.

Patrick was een kleine 10 jaar geleden lid geworden van Rotaryclub Gent-Noord. Vanaf het begin apprecieerde letterlijk iedereen Patrick voor zijn continue inzet en organisatietalent. De chemie met de Club was een feit. Patrick ging steeds behoedzaam, doordacht en weloverwogen tewerk. Hij pronkte ook nooit met zijn kennis over zijn vakgebied, maar als hij op zijn eigen bescheiden en allesbehalve opdringerige manier begon te vertellen, hing je geboeid aan zijn lippen. Patrick had ook de gave om vooruit te kijken. Toen voor hem de tijd was aangebroken om het voorzitterschap van de commissie ‘Dienst aan de Gemeenschap’ over te dragen aan zijn opvolger, was hij niet te beroerd om zijn visie over de werking van deze belangrijke commissie toe te lichten en te implementeren: beter focussen op langlopende, duurzame projecten, eerder dan versnipperde steun te verlenen aan kleinschalige projecten. Een kantelmoment in de geschiedenis van onze club. Zijn visie zou werkelijkheid worden. Maar ook buiten die commissie was hij zeer actief: twee jaar geleden hielp hij mee om de clubreis naar Berlijn te organiseren, en vorig jaar organiseerde hij mee de schitterende citytrip naar Nantes. We zullen zijn organisatietalent missen.

Patrick zou vanaf 1 juli dit jaar clubvoorzitter worden en wist dat verjonging en het voortbestaan van onze Club enkel kunnen bereikt worden door ingrijpende veranderingen. Hij was zich zeer bewust van de situatie en zijn verantwoordelijkheid daarin. Hij zou het boegbeeld worden van deze verjonging.

Ook nu deed hij niet grootsprakerig. Hij werkte nauwlettend mee bij het uittekenen van de krijtlijnen die voor deze transformatie noodzakelijk zijn. Dat wij nu plots afscheid moeten nemen van onze vriend en toeverlaat Patrick, maakt het onwezenlijke verlies des te groter. Maar eens wij ons verdriet een plaats hebben gegeven, zullen wij in moeilijke momenten aan hem terugdenken met de woorden “Hoe zou Patrick dat aangepakt hebben?”.

Hij was geen tafelspringer, eerder een stille, maar gedreven werker. Hij was een masterclass in bescheidenheid. Loyaal, innig en vrijgevig. Geven om niet terug te krijgen. En we lieten het soms ontvallen: Patrick, denk ook eens aan jezelf! Maar dat lachte hij dan weg met zijn gekende fijn lachje. Alsof hij zonder woorden wou zeggen ‘als de anderen content zijn, ben ik dat ook’. Patrick drong niets op: zijn leven was één grote suggestie. Iedereen die hem op één of andere manier heeft gekend betreurt op een onuitspreekbare manier zijn heengaan. Hij zit diep in ons allen. Door het heengaan van Patrick scheurt een stuk van jezelf af.

We zullen hem enorm missen en nooit vergeten.

Jörg Nagel en Jo Lefebure