Maandthema november: Rotary Foundation
Rotary Club
District 2140

Maandbrief van de Gouverneur

1 november 2022

Beste Rotariërs en Rotaractors,

November is de maand van de Rotary Foundation.  De Commissie Training, in samenwerking met de Commissie Foundation, hebben ook dit keer een webpagina aangemaakt, met een filmpje van 10 min.  Toon deze info deze maand op een clubvergadering.  Klik hier voor meerinfo.

The Rotary Foundation is de 'wereldwijde goede doelen organisatie' van Rotary International. Het is één van de grootste NGO’s ter wereld. De Foundation steunt  projecten van Rotariërs, Rotaracters en partner-organisaties die een duurzaam effect hebben, zowel bij ons als elders in de wereld. Sinds de oprichting meer dan 100 jaar geleden heeft de Foundation meer dan 4 miljard dollar besteed aan levensveranderende, duurzame projecten.

Wij kennen de Rotary Foundation vooral van haar Grants, studiebeurzen en van de End Polio Now actie.  De Rotary Foundation focust haar middelen op 7 strategische actiedomeinen:

9k=

Ik omschrijf de Rotary Foundation graag als een solidariteitsfonds.  Het zijn middelen VAN Rotariërs/Rotaracters VOOR projecten van Rotariërs/Rotaracters. Een gift aan de Rotary Foundation is een gift die goed besteed is!  Meer dan 90% van de giften aan de Foundation komen ook daadwerkelijk terecht bij de begunstigden. Daarmee scoort de Rotary Foundation veel beter dan de meeste grote hulporganisaties, waarbij meestal maar 60% à 70% van de middelen effectief bij de projecten belandt.  Niet voor niets dat de Rotary Foundation al meer dan 15 jaar de hoogste score krijgt van de onafhankelijke Charity Navigator. Bovendien zijn de grants een extra ‘trigger’, een hefboom, zodat het totaal van geïnvesteerde middelen in een project meestal veel meer is dan de grant zelf.  

Bij vele Rotariërs heerst er een misvatting dat de middelen van de Foundation uitsluitend naar ontwikkelingslanden gaan.  Uiteraard heerst daar de grootste nood. Maar een groot deel van de middelen van de Rotary Fundation wordt ook geïnvesteerd in ons District, oa. in lokale District Grants,  in de 3 Disaster Response Grants van de afgelopen twee jaar, en recent ook in 3 grote lokale Global Grants.  Dit jaar hebben we trouwens een recordaantal aanvragen voor District Grants , nl. 31 projecten.  Daar ben ik bijzonder blij mee, het toont aan dat we ‘people of action' zijn.

Echter, we kunnen enkel maar District Grants geven als er ook voldoende giften naar de Rotary Foundation gaan.  En daar kunnen wij allemaal, ook individueel, aan bijdragen.

Hoe komt het dat er, bij ons, zo weinig Rotariërs de Rotary Foundation persoonlijk steunen? Wereldwijd komt meer dan 70% van de Rotary Foundation fondsen van individuele, persoonlijke giften (dus niet van de clubs).  In België is dat nog geen 10%.  Veel Rotariers en Rotaracters storten persoonlijk aan diverse grote liefdadigheids-organisaties, maar slechts een beperkt aantal doet een persoonlijke gift aan de Rotary Foundation.  Nochtans levert onze Foundation fantastisch werk en heeft uw gift een veel grotere impact dan bij andere organisaties.  Bovendien kan u sinds enkele jaren de Foundation ook fiscaalvriendelijk steunen.  Daarvoor hebben de 4 Belgische Districten een samenwerking aangegaan met de Koning Boudewijnstichting. U kan de programma’s van de Rotary Foundation steunen via een gift aan het Fonds Rotary Belgium bij de Koning Boudewijnstichting. Daarvoor ontvangt u een fiscaal attest, waardoor u 45% van uw gift kan recupereren via uw belastingen, ongeacht uw inkomen.  Voor meer informatie klik hier.

Als u volgende keer goede doelen steunt, persoonlijk of via uw bedrijf, kan u misschien ook eens denken aan de Rotary Foundation.  Steun de organisatie waar u lid van bent en u weet dat die middelen goed besteed zijn! Doe het voor 31 december, dan geniet u nog dit jaar van de fiscale aftrekbaarheid.

Als u de Foundation regelmatig wenst te steunen kan u ook aansluiten bij de Paul Harris Society of de Polio Plus Society. Vandaag zijn er al 30 Rotariërs van ons District lid van de Paul Harris Society.  Uw bijdrage aan de Paul Harris Society bedraagt netto slechts 1,55 EUR per dag en daarmee steunt u de Rotary Foundation en Rotaryclubs in ons District. Voor meer informatie over de Paul Harris Society klik hier.

Als u meer wenst te vernemen over de Rotary Foundation en u concrete voorbeelden wil zien van wat er met uw gift gebeurt, neem dan zeker deel aan het Rotary Foundation Seminarie op 19 november 2022.  Tijdens het seminarie kunnen de clubs hun District Grant project voorstellen en kunnen de aanwezige Rotariërs mee stemmen voor een extra financiële bonus voor de beste projecten.  Dus als je je club wil steunen, kom dan zeker ook. Voor meer info klik hier.

Veel succes met jullie acties en tot 19 november.

Dominiek Willemse





DRFC 2023-2024 | Rotary D2140

Rotary Fondation D2140   

dominiek@juranv.be  

M +32 475 38 13 00 

B0gY1Zl3Xw48AAAAAElFTkSuQmCC
 
EVENEMENT / District 2140
19 november 2022
Jaarlijks seminarie van de Rotary Foundation. Zaterdag 19 november 2022 te Heverlee,: Thermotechnisch Instituut: Auditorium van de Tweede Hoofdwet en Machinezaal, Celestijnenlaan Tijdens het semin...
Lees verder
2024 © RD District 2140 - Alle rechten voorbehouden